Apple elvándorlás

Apple elvándorlás

Az Apple-nél dolgozni álommunkának tűnhet. De az utóbbi időben egyre több fontos ember távozik.

Egy másik fontos személy, aki az Apple Watch és az iPhone-ok tervezési döntéseinek nagy részét vitte, elhagyja az Apple-t. Tang Tan, aki alelnökként két zászlóshajó dizájncsapatát irányította, februártól újra csatlakozik korábbi főnökéhez. Ez pedig Jony Ive volt, aki még 2019-ben hagyta el az Apple-t, és gyakorlatilag azonnal megalapította a LoveFromot. Utóbbi az OpenAI-s Sam Altmannal kötött megállapodás keretében segít majd létrehozni valami „mesterséges intelligenciával ellátott iPhone-t”.

Az Apple számára ez a veszteség kulcsfontosságú, hiszen le kell cserélni azt az embert, aki az összes eddigi telefon- és óra-designváltásban kulcsszerepet játszott. Tang Tan februárban befejezi a munkáját az Apple-nél, de a forrás szerint a LoveFromnak már több olyan dizájnja és hardveres termékkoncepciója is van, ami a következő evolúciós lépés lehet.

Tan várhatóan elsősorban a hardveres oldallal foglalkozik majd, míg az OpenAI az összes szükséges szoftveres eszközt biztosítja. A fejlesztés azonban még korai stádiumban van, így a kereskedelmi termék esetleges piacra dobása minden bizonnyal még eltart egy ideig.

És mi lesz az? A színfalak mögött két lehetséges fejlesztési ágat látunk. Az első lehet egy „AI Phone”, azaz egy beépített mesterséges intelligenciával rendelkező telefon. És ez lenne a jövő év „divatszava”. De létezik a Humane AI is, amely teljesen új irányba megy, és szöges ellentétben áll a modern  kostelefonok jelenlegi koncepciójával.

Folytatódik tehát az alkalmazottak tömeges elvándorlása az Apple-től, Jony Ive pedig fokozatosan és „feltűnésmentesen” veszi őket a szárnyai alá. Az eredeti csapatból, amely még 2019-ben az ő vezetésével dolgozott, már 14 ember hagyta el az Apple-t, és csak néhányan maradtak hűségesek az Apple-höz. Az Apple alkalmazottait összességében véve, Jony Ive már több mint 20-at vonzott maga mellé. Ive 2022-ig az Apple tanácsadója volt, de idén minden kapcsolat megszakadt vele.

De vajon az Apple „renegátjai” valóban egyedi terméket tudnak-e piacra dobni, vagy a világsajtó továbbra is csak azért emlegeti őket, mert korábban sikeresek voltak az Apple-nél? Mert ebből nem lehet örökké élni… Ezt csak a (közeli) jövő fogja megmutatni.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata