5G elterjedése

5G elterjedése

Nyugat-Európa lemaradásban van a következő generációs 5G mobilhálózatok kiépítésében. Ez derül ki a svéd Ericsson távközlési vállalat szerdán közzétett elemzéséből. Erről a TASR a DPA ügynökség jelentése alapján tájékoztat. Az Ericsson Mobility Report szerint Nyugat-Európában a mobilhálózatoknak mindössze 26%-a tartalmaz 5G-t, amivel a régió globálisan a negyedik helyen áll a nagy teljesítményű technológiai szabványhoz való hozzáférés tekintetében.

A svéd távközlési cég elemzése szerint továbbá Észak-Amerikában a legmagasabb az 5G-előfizetők száma, 59% 2023 végén, ezt követi Északkelet-Ázsia 41%-kal és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országai 34%-kal.

A GCC-országok közé tartozik Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.

Az 5G-előfizetők száma egyre növekszik

Az 5G-előfizetők száma azonban minden régióban növekszik. Szakértők becslése szerint 2024 első negyedévének végére az 5G előfizetők globális száma meghaladja az 1,7 milliárd főt

Elemzők szerint Nyugat-Európa 2029-re kezdi majd utolérni a többi régiót, és a harmadik helyre kerül az 5G elterjedtségét tekintve: addigra az előfizetők 86%-ának lesz hozzáférése. Ugyanakkor még mindig elmarad Észak-Amerikától, amelynek előnye várhatóan 90 százalékra nő, valamint a GCC-országoktól, amelyek 89 százalékkal állnak majd az élen. Északkelet-Ázsia 80%-kal a negyedik helyre esik vissza.

A mobilhálózatok ötödik generációs szabványa lényegesen nagyobb adatátviteli sebességet kínál, mint a korábbi UMTS (3G) és LTE (4G).

Az 5G technológia akkor is előnyösebb, mint a 3G vagy a 4G, ha nagy tömegek, például egy nagy futballstadion nézői egyszerre férnek hozzá az internethez.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata