Contextual Notes

Contextual Notes

A Contextual Notes megalkotásábana videoportált Elon Musk hálózatának hasonló megoldása ihlette.

A YouTube bejelentette egy új funkció bevezetését, amelynek célja a hamis tartalmak terjedésének megfékezése. A funkció a Contextual Notes nevet viseli. Hasonló kontextuális jegyzetek már beváltak az Elon Musk által működtetett X (korábban Twitter) közösségi hálózaton. Most a YouTube-on tesztelik a funkciót, és már tudjuk, hogyan kell működnie.

A YouTube egy tesztprogram keretében a szolgáltatás kiválasztott felhasználói (akiknek aktív csatornájuk van a platformon, és betartják a YouTube közösségi szabályait) számára elérhetővé tette a kontextuális jegyzetek készítésének lehetőségét.

Ez a lehetőség egyelőre csak az Egyesült Államokban működik, és csak angol nyelven érhető el, de már most is lehet olyan speciális megjegyzést létrehozni, amely egy olyan videó alatt jelenik meg, amely nem az anyag készítőjének a munkája.

Újdonság a gyakorlatban

Ez például tartalmazhat olyan megjegyzéseket, amelyek elmagyarázzák, hogy a művet paródiának szánják, vagy információt arról, hogy mikor lesz elérhető a véleményezett termék új verziója. A YouTube blog szerint a megjegyzés akkor is tájékoztathatja a nézőket, ha régebbi felvételeket tévesen aktuális eseményként tüntetnek fel.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az ilyen megjegyzéseket a szolgáltatás felhasználói értékelik, akik osztályozhatják azok esetleges (nem)hasznosságát.

Ők is meg tudják indokolni értékelésüket, például azzal, hogy minőségi forrásokat idéznek-e, vagy világos és semleges módon írják-e meg. A szolgáltatás algoritmusa ezután várhatóan elemzi az értékeléseket magának a feljegyzésnek a hasznossága szempontjából, és ennek alapján dönt arról, hogy ez a kiegészítő információ nyilvánosságra kerül-e.

Hasonló mechanizmust vezettek be nemrég az X szolgáltatásban (Twitter), amely lehetővé teszi például az olyan politikusok, hírességek és más közszereplők által megosztott információk ellenőrzését, akiknek fiókjait több millió felhasználó követi.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.
Tisztelettel,

DetCom csapata