AI energia problémája

AI energia problémája

Az adatközpontok az évtized végére az Egyesült Államokban megtermelt összes villamos energia 9%-át is elfogyaszthatják, ami több mint kétszerese a jelenlegi fogyasztásnak. Az olyan technológiák, mint a generatív mesterséges intelligencia (AI) bevezetésének ütemétől és az új központok energiahatékonyságától függően az iparág áramfogyasztásának éves növekedési üteme 2030-ig a becslések szerint 3,7% és 15% között lesz. A TASR a Reuters jelentése alapján számol be, amely az amerikai székhelyű Electric Power Research Institute (EPRI) elemzésére hivatkozik.

Az adatközpontok hatalmas mennyiségű energiát igényelnek. A nagy számításigényű és a hűtőrendszerek miatt. Az EPRI számításai szerint egy új nagy adatközpont az Egyesült Államokban ugyanannyi villamos energiát igényel, mint amennyire 750 000 otthon .

Az adatközpontok energiafogyasztásának megduplázódása megterhelheti az ország elektromos hálózatát. Ez magasabb villanyszámlákhoz és áramkimaradásokhoz vezethet – figyelmeztetett az intézet.

Az adatközpontok bővülnek

Amióta az OpenAI 2022-ben elindította a ChatGPT-t, a felhasználókkal való automatizált kommunikációra tervezett szoftvereszközét. Az adatközpontok üzletága a világ egyik leggyorsabban növekvő iparágává vált.

„5,3 milliárd globális internetfelhasználó mellett ezen eszközök széles körű elterjedése potenciálisan alapvető változást eredményezhet az energiaszükségletekben”

Az EPRI szerint az amerikai adatközpontok terhelésének mintegy 80%-a 2023-ban 15 államban, főként Virginiában és Texasban összpontosul.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata