Neuralink élesben

Neuralink élesben

A telepátia demonstrációja” – hallották Elon Muskot, a Neuralink mögött álló embert mondani.

A Neuralink, Elon Musk startupja élőben mutatta be az első páciensének képességeit, akinek beültetett agyi chipet ültettek be. A milliárdos és cége a „telepátia” demonstrációjának nevezte az eseményt. A férfi állítólag a gondolataival egy számítógépes játékot irányított. Noland Arbaugh, a 29 éves páciens, aki egy búvárbaleset után váll alatti bénulást szenvedett, sakkozott a laptopján.

A kurzort egy Neuralink eszközzel mozgatta – írja a Reuters. Az implantátum kezdetben arra szolgál, hogy az emberek csak a gondolataik segítségével irányíthassák a számítógép kurzorát vagy billentyűzetét, és a jövőben a sci-fi filmek módjára megváltoztathatja az életünket.

Elon Musk és cége a „telepátia demonstrációjának” nevezte a bemutatót, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy „egy számítógépet irányítunk és videojátékokat játszunk csak a gondolatainkkal”.

A videót már több tízmillióan látták az x.com-on (korábban Twitter), amelynek Musk szintén tulajdonosa.

A milliárdos még februárban jelentette be a teljesítményt. „Úgy tűnik, (a beteg) teljesen felépült, nem tapasztal semmilyen mellékhatást, amiről tudnánk, és képes irányítani az egeret, mozgatni az egeret a képernyőn, csak gondolkodni” – jelentette ki Musk akkor az X közösségi hálózaton.

Az új technológiával kapcsolatos tapasztalatait ismertetve Arbaugh azt mondta, hogy az „nem tökéletes”, és „voltak problémák”.

„Nem akarom, hogy az emberek azt higgyék, ez az út vége, még sok munka vár ránk, de máris megváltoztatta az életemet” – tette hozzá.

Azt mondja, ez nem áttörés.

Kip Ludwig, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek idegsebészeti programjának korábbi igazgatója szerint az, amit a Neuralink kimutatott, nem jelent „áttörést”.

„Még nagyon korai a beültetés utáni időszak, és még sokat kell tanulni mind a Neuralink, mind a beteg oldalán, hogy maximalizáljuk az irányítás megszerzéséhez szükséges információ mennyiségét” – mondta. Idézte őt a Reuters.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata