.com évforduló

.com évforduló

Ezen a héten egy érdekes eseményre emlékeztünk a világháló kezdeti időszakából. Több mint 39 évvel ezelőtt regisztrálták az első .com kiterjesztésű weboldalt.

Az amerikai Symbolics cég 1985. március 15-én szerezte meg elsőként. Ez egy számítógépgyártó cég volt. Ugyanebben az évben még csak öt másik weboldal kezdte el használni a kiterjesztést.

A .com kiterjesztés az internet legfelső szintű tartományát jelenti. A rövidítés az angol ‘commercial’ szóból származik, a célzott fókusznak megfelelően. Kizárólag a kereskedelmi területen tevékenykedő vállalatoknak és szervezeteknek szánták. Később azonban ezt a korlátozást megszüntették, és a .com tartományt minden érdeklődő számára megnyitották.

Az internet kezdeti időszakában a .com volt az egyik eredeti domain, a .edu, .gov, .mil, .net, .org és .int mellett. Idővel ez lett a legelterjedtebb. Az egymillió regisztrált weboldal mérföldkövet 1997-ben érték el. Jelenleg több mint 120 millió weboldal használja.

„Ez az évforduló igazán jelentős, mert azt mutatja, hogy a .com jól ismert, és az emberek szeretik használni” – mondta Mark McLaughlin, a VeriSign akkori vezetője évekkel ezelőtt a domain 25. évfordulóján. A VeriSign még ma is a .com adminisztrátora.

Végül pedig a szóban forgó domaint, a symbolics.com-ot még ma is regisztrálták és karbantartják, bár már egy másik vállalat. Ez tehát a világ legrégebbi weboldalának is tekinthető.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata