Új átlátszó kijelző

Új átlátszó kijelző

Lenovo átlátszó kijelzőjét hamarosan hivatalosan is bemutathatják az MWC-n. Az árát egyelőre nem ismerjük.

A CES 2024-en például a Samsung az átlátszó kijelzők új generációját mutatta be, az LG pedig egy hatalmas átlátszó tévét leplezett le.

Úgy tűnik azonban, hogy az átlátszó képernyők nem csak egy technológiai bemutató, hanem valami, ami a laptopok kategóriájában is befuthat. A Windows Report szerver ugyanis hírt hozott arról, hogy a Lenovo egy átlátszó kijelzővel ellátott laptopot készít. Hogy nem kitalációról van szó, azt a mellékelt képek hivatottak bizonyítani a készülékről.

A gyártók folyamatosan bizonyítják, hogy még a hagyományos notebookok szegmensében is van helye az innovációnak. Voltak már például olyan laptopok, amelyeken billentyűzet helyett érintőképernyő van. Ám valódi, kereskedelmi forgalomban kapható, átlátszó kijelzővel ellátott laptop még nem volt.

Ahogy a készülékről közzétett renderek is mutatják, az átlátszó OLED-kijelző három oldalán nagyon vékony keretekkel rendelkezik majd. A képernyőn keresztül át lehet látni a másik oldalra. Kérdéses azonban, hogy a Lenovo hogyan kezeli majd a fekete kijelzőt, hogy a sötét jelenetekben hitelesebb élményt nyújtson. Lehetőség van például egy sötét fólia használatára, amely az alulról csúszik majd ki.

A laptop kijelzője állítólag teljesen átlátszó lesz. Ezek azonban csak renderelések. Hogy a valóságban is így fog-e kinézni, az még nem világos.

A képek alapján nem teljesen világos, hogy az alap felső rétege is átlátszó lesz-e a billentyűzettel együtt, ami valószínűleg érintőképernyős lesz. Elképzelhető azonban, hogy a billentyűzet helyett egy másodlagos érintőképernyő lesz. A képen nem látszanak a fő komponensek, tehát egy átlátszatlan borítás alatt rejtőznek.

Az alapréteg a billentyűzettel, vagy átlátszó lesz, vagy csak érintőképernyő lesz a fizikai beépített billentyűzet helyett. Ezt a közzétett képek alapján nem lehet véglegesen megfejteni.

A laptopon a Windows 11 operációs rendszer fut. De ennyit tudunk a műszaki adatokról. A forrás nem közöl részleteket a hardverről.

A Lenovo várhatóan egy sor új terméket, köztük egy átlátszó kijelzővel ellátott notebookot is bemutat a február 26-29. között megrendezésre kerülő barcelonai MWC szakkiállításon. Az, hogy a gyártó milyen árat kér majd egy ilyen exkluzív termékért, egyelőre nagy ismeretlen. Az átlátszó kijelzők technológiája azonban nem éppen olcsó és biztosan nem tömegcikk. Ez valószínűleg a végső árban is tükröződni fog.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata