Chatbot a környezetért

Chatbot a környezetért

Az EQTY Lab, az Erasmus AI és az AppTek egy nyílt forráskódú (Chatbot)mesterséges intelligenciamodellt hozott létre, amely kizárólag a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozásra összpontosít. Találóan a ClimateGPT nevet kapta. Angol és arab nyelven fog működni. A témával a Cybernews foglalkozik.

A mesterséges intelligencia a jól ismert Vicuna nyelvi modellen alapul, amely az egyik első nagy nyílt forráskódú modell volt. A Hugging Face weboldaláról szabadon letölthető.

A fejlesztők elmondása szerint a chatbotot hatalmas adathalmazon képezték ki, amelybe tudományos forrásokat és az internetről származó válogatott információkat is bevontak. A mesterséges intelligenciának a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos témák széles skálájára kell tudnia válaszolni az ENSZ fejlesztési céljaitól kezdve a szélsőséges időjárás-változásokig a jövőben.

Az adatkészleteknek több mint 10 milliárd weboldalt és több millió szabadon hozzáférhető tudományos cikket kellett tartalmazniuk. Ezért a chatbot képes a különböző tudományágakból származó információkat összerakni, és átfogó képet nyújtani az éghajlati válság társadalmi hatásairól.

A modell átláthatóságának növelése érdekében a fejlesztők a Hedera blokklánc-technológia alkalmazása mellett döntöttek. Ennek oka, hogy a modellen végrehajtott minden változtatás nyilvánosan rögzítésre kerül, és bárki számára elérhetővé válik.

A nagyközönség mellett a politikai döntéshozók is használhatják majd a chatbotot. Ez azért van így, mert érdekes betekintést nyújthat a különböző tudományos szférák közelgő megoldásaiba, és figyelembe veheti a pénzügyi vagy társadalmi hatásokat is. A magánszektorban is használható, hogy segítsen a vállalkozások fenntarthatóbbá tételében.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata