MI az elnök hangján

MI az elnök hangján

Az elnök nem tervezi, hogy tétlenül nézi az ilyen tevékenységeket, hanem jogi lépéseket tesz a bűnösök megbüntetése érdekében.

Sok esetben a mesterséges intelligencia segíti a különböző érdekcsoportokat a hamis információk terjesztésében és a közvélemény manipulálásában. Legutóbb Joe Biden amerikai elnök hamis hangja kezdett terjedni az interneten – számol be a Cyber News portál. A hangfelvételen Biden arra buzdította a New Hampshire-i embereket, hogy ne szavazzanak az előválasztásokon. A felvételen hallható hang egészen hitelesnek hangzik, azt mondja a választóknak, hogy „tartogassák” szavazatukat a novemberi választásokra, és inkább most maradjanak otthon.

Közben alig néhány nap telt el azóta, hogy a hamis Taylor Swift-fotók keringtek az interneten. A mesterséges intelligenciával való visszaélésre irányuló hasonló törekvések számos ország parlamenti választásai során is megfigyelhetőek voltak.

A mostani deepfake felvételen szereplő Biden koholt szavai szerint csak ősszel van értelme szavazni, ahol eldől, ki lesz a választás győztese. A felvételt hamis telefonhívások segítségével terjesztették az emberek között, amelyek során a demokrata szavazók hallották az elnök hamis szavait.

Biden ugyanis eredetileg nem akart indulni a demokrata párti New Hampshire-ben. Támogatói azonban kampányt indítottak, hogy Biden felkerüljön a szavazólapra.

Nem teljesen világos, hogy hány embert érintett a csalás. Becslések szerint azonban 5000 és 25 000 közötti lehet a hamis hívások száma. A New Hampshire-i igazságügyi minisztérium közleményében azt írta, hogy a felvétel mesterségesnek tűnik, bár a hang valósághűnek tűnik. Azt is tanácsolta a választóknak, hogy hagyják figyelmen kívül a hívásokat, és kifejtette, hogy az előválasztáson való szavazás nem akadályoz meg senkit abban, hogy ősszel is szavazzon.

Biden jogi lépéseket fog tenni

A Fehér Ház máris megszólalt az ügyben, és szintén megerősítette, hogy átverésről van szó. Biden azonban nem kívánja tétlenül nézni a hamis információk terjedését, amely ráadásul alkalmas lehet arra, hogy kisiklassa politikai újraválasztási kísérletét az elnökségért. A helyzetet a bűnüldöző hatóságok alaposan ki fogják vizsgálni.

Az ilyen csalások problematikussága elsősorban abban rejlik, hogy a mesterséges intelligencia által generált tartalmak meglehetősen megbízhatóak, és egy politikai kampány esetében alapvetően befolyásolhatják a választások kimenetelét. A technológia ugyanis gyorsan fejlődik, és még az eredeti, nyilvánvaló hibák is egyre ritkábban fordulnak elő. Ráadásul az alkotások gyorsan elterjedhetnek a közösségi hálózatokon keresztül, és így sok embert megtéveszthetnek.

Az elnök támogatói, valamint Trump csapata és szavazóbázisa is elutasítja, hogy bármi köze lenne az esethez.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata