Mi volt az Y2K?

Mi volt az Y2K?

Az Y2K probléma a számítógépes memória megtakarítására irányuló intézkedések és a programozók akkori rossz szokásainak kombinációjából adódott.

24 évvel ezelőtt a 21. századba való közelgő átmenetet számos világvégéről szóló jóslat kísérte. A tudósok és mérnökök azonban valami más miatt aggódtak. Valami sokkal valóságosabb dologról. Valami, ami a mágikus Y2K-lánc mögött rejtőzött.

Az Y2K (a 2000-es év problémája) a számítógépek memóriájának megmentéséből adódott. Emiatt a naptári évet csak két számjegyet használva formázták és tárolták. Például az 1999-es évet a számítógép 99-nek, a közelgő 2000-es évet pedig 00-nak írta. Az elavult számítógépes rendszer azonban nem tudta megkülönböztetni, hogy 1900 vagy 2000 az évszám.

Sőt, egyes programok olyan szerencsétlenül voltak kialakítva, hogy a számláló tovább folytatódott, és a 99 beírása után egyszerűen a 100-as érték következett. Így a számítógépes rendszer szemszögéből nézve az 19100-as év érkezett el. Ezek a pontatlanságok nagy aggodalomra adtak okot.

Ennek eredményeképpen a kormányok és a hadseregek világszerte jelentős összegeket (állítólag összesen akár 308 milliárd dollárt) költöttek a kritikus rendszerek frissítésére és a lehetséges problémák kiküszöbölésére. Természetesen a mi kormányunk akkoriban szintén foglalkozott az Y2K problémával.

Végül elérkezett a bűvös 2000-es év, és a proaktív intézkedéseknek köszönhetően nem okozott jelentős problémákat.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata