Meta AI fejlődése

Meta AI fejlődése

A Meta vezetője úgy véli, hogy a jelenlegi mesterséges intelligencia nem elegendő a (közeljövő) AI-projektekhez. Ezek csak grandiózus tervek vagy AI további építése? Majd meglátjuk. A mostani bejelentéssel azonban mindenképpen meglepett a Meta főnöke.

Mark Zuckerberg ugyanis bejelentette, hogy a Meta saját, úgynevezett általános mesterséges intelligencia, más néven AGI (Artificial General Intelligence) építését tervezi.

Az AGI kifejezés általában olyan mesterséges intelligenciára utal, amely szinte minden téren megfelel vagy felülmúlja az emberi intelligenciát. Az ilyen tanuló AI-rendszerek képesek önmagukat megmagyarázni, autonóm önkontrollal rendelkeznek, és képesek különböző természetű, összetett problémák megoldására különböző kontextusokban. Gyakorlatilag minden olyan intellektuális feladatot (feladatot) meg tudnak tanulni, amelyet egy ember vagy néhány állat (vagy állatok) is képes elvégezni.

Ha a projekt sikeres lesz, a Meta nem tervezi, hogy „ráüljön, mint béka a rugóra”. Zuckerberg elárulta, hogy cége előremutató célja, hogy ilyen szuperintelligenciát tegyen elérhetővé a fejlesztők számára – akár nyílt forráskódú formában is. A Verge.com vagy a CNN hívta fel a figyelmet a témára.

A jelenlegi mesterséges intelligencia nem elég fejlett

Zuckerberg azt is kifejtette, hogy miért vállalt egyáltalán ilyen elkötelezettséget. A vállalat Meta nevű közösségi hálózatán közzétett videóban Zuckerberg elmondta, hogy a lehető legjobb AI megalkotásához a chatbotok, az alkotók vagy a vállalkozások számára a lehető legjobb AI létrehozásához az AI terén további előrelépésekre van szükség minden téren. A mesterséges intelligencia jelenlegi szintje szerinte nem elegendő az ilyen feladatokhoz.

„Egyre világosabbá válik, hogy a szolgáltatások következő generációjához teljes általános intelligencia kiépítésére van szükség” – nyilatkozott Zuckerberg, majd hozzátette:

„Hosszú távú elképzelésünk az általános intelligencia megépítése, felelős módon történő megnyitása és széles körben elérhetővé tétele, hogy mindenki profitálhasson belőle” – egy posztban.

Meta mint AI chipgyűjtő

Természetesen egy ilyen feladat jelentős kapacitást igényel számítási teljesítmény tekintetében is. Zuckerberg szerint a Meta erre is készen áll potenciálisan. Állítólag minden készen áll arra, hogy az év végére nagyjából 340-350 ezer, kifejezetten AI-ra vagy adatközpontokra specializálódott, nagy teljesítményű chipet kapjon az Nvidia (ezek a H100-as GPU-k).

A személyzeti kérdés is fontos lesz. Zuckerberg ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a Metán belül jelentősen meg akarják erősíteni és egyúttal összekapcsolni a két fő AI-fejlesztésre koncentráló csoportot, amelyek FAIR és GenAI néven ismertek.

Ezáltal gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a cél (az AGI létrehozása) felé vezető munka.

A Meta vezetője nem felejtette el megemlíteni metaversus projektjét sem. Meggyőződése, hogy a virtuális világról és a mesterséges intelligenciáról alkotott elképzeléseik összekapcsolódnak.

„Úgy gondolom, hogy az évtized végére sok ember fog gyakran interakcióba lépni a mesterséges intelligenciával a nap folyamán olyan okosszemüvegek segítségével, mint amilyeneket a Ray Ban Metával együtt készítünk”.

A legújabb Ray Ban Meta szemüveg mesterséges intelligenciával működik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy telefonáljanak, üzeneteket küldjenek és videókat rögzítsenek, mindezt a kezük használata nélkül.

Magával az AGI-vel kapcsolatban is viták vannak – nincs egyértelmű definíció arra vonatkozóan, hogy mit is kellene általános mesterséges intelligenciának tekintenünk.

Sokan eközben azon a véleményen vannak, hogy az AGI csak valamiféle távoli jövő, és semmiképpen sem a következő hónapok kérdése. Ebben az összefüggésben érdekes, hogy a Meta AI-fejlesztésének egyik kulcsfigurája, a technológia úttörője, Yann LeCun nemrégiben szkeptikusan nyilatkozott az AGI-ról. Sőt, a Meta mesterséges intelligenciával foglalkozó tudósainak vezetője a kvantumszámítástechnika térnyerésével kapcsolatban is szkeptikusan nyilatkozott.

Ezzel szemben az OpenAI vezetője, Sam Altman, aki szintén felszólalt a davosi Világgazdasági Fórumon, azon a véleményen van, hogy az emberi gondolkodás szintjén lévő mesterséges intelligencia nem is olyan távoli jövő, és biztosan nem csak valamiféle sci-fi.

Másrészt úgy gondolja, hogy az AGI potenciálisan meg fogja változtatni a világot, de szerinte kevésbé, mint azt mi gondoljuk.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata