Appok végjátéka?

Appok végjátéka?

Amikor Steve Jobs 2007-ben bejelentette az első iPhone-t, az egy olyan készülék volt, amely nem volt képes harmadik féltől származó Appok telepítésére. Az Apple később kiadta az alkalmazásfejlesztéshez szükséges szoftverfejlesztő készleteket (SDK-kat), amelyekkel elindult az okostelefonok világa az alkalmazásokkal, ahogyan ma ismerjük. Amire szükségünk van, azt letöltjük. Más szóval, ezt az elvet az okostelefonok a számítógépek világából vették át. Bill Gates azonban közzétett egy bejegyzést a blogján, amelyben a Microsoft alapítója amellett érvel, hogy elkerülhetetlenül közeledünk az „appok utáni” korszakhoz, amikor az okostelefonok úgynevezett szoftverügynököket fognak használni. Az érdekes tényre a Forbes magazin hívta fel a figyelmet.

A mesterséges intelligencia növekvő erejével és képességeivel megdönthetetlen tény, hogy a mobilalkalmazások dominanciája nem tart örökké. Sok fejlesztő számára ez jelenleg elképzelhetetlen, hiszen gyakorlatilag „korlátlan” bevételük van az appok eladásából és az előfizetésekből. Egyszer azonban ennek is vége lesz. Nem azonnal, de Gates szerint ez is bekövetkezik. Az ő szavai szerint a telefonok képességeinek jelenlegi felosztása „alkalmazásokra” nem szerencsés. Az alkalmazásokat meg kell találni, meg kell nyitni és interakcióba kell lépni velük, ami nem ideális.

Mégis, hozzászoktunk az alkalmazásokhoz. A velük való munka tölti ki az okostelefonon töltött időnk 88 százalékát. A játékok a leggyakoribbak, őket követik az üzleti, oktatási és életmódalkalmazások. Minden esetben konkrét funkciókkal rendelkező szoftverekről van szó.

És ezt az okostelefon-gyártók is tudják, hiszen (nagyon) lassan kezdik feladni a mobilalkalmazások dogmáját. Ma már, amikor egy üzenetre közvetlenül az értesítési sávban válaszolunk, gyakorlatilag kihagyjuk az Üzenetek alkalmazást. A hangalapú asszisztenseknek szintén nincs szükségük semmilyen „appra”, míg a telefon biztonságáról például az arcolvasó gondoskodik – ehhez sem kell külön app. És a jövőben egyre nőni fog azoknak a funkcióknak a száma, amelyek látszólag „megkerülik” az alkalmazás megnyitásának szükségességét.

Az alkalmazások munkáját szoftverügynökök fogják megállítani

Az alkalmazások megváltoztatták az információfeldolgozás és a szabadidőnk eltöltésének módját, de hamarosan „valami jobb” váltja fel őket. A következő generációs okostelefonok állítólag annyira „okosak” lesznek, hogy nem kell majd azon gondolkodni, melyik alkalmazást használjuk, megkeresni és futtatni, hanem maga a telefon fogja felajánlani, amire szükségünk lehet, vagy hangutasítással mindent elintézni helyettünk.

Az elmúlt évben nagyot lépett előre a mesterséges intelligencia, amely egyre nagyobb szerepet fog játszani a mobileszközökben. A Samsung Galaxy S24 várhatóan jövőre kapja meg az „AI okostelefon” megjelölést, a Humane Ai Pin egy kijelző nélküli mobileszköz, és a felhasználójának elvileg nem hiányzik…

Bill Gates nagyjából 30 éve ír az úgynevezett szoftverügynökök jövőjéről, de a technológiai fejlődés csak mostanra érte utol elképzeléseit. Az ő szavai szerint a mobil jövő ezt fogja jelenteni: „Nem kell majd különböző alkalmazásokat használni különböző feladatokhoz. Egyszerűen csak megmondod a készülékednek, hogy mit kell tennie. Képes lesz arra, hogy a vele megosztott információmennyiségnek megfelelően reagáljon, mert teljesen megérti majd az életedet”.

Az ügynökök többféle módon fognak interakcióba lépni a felhasználókkal, de a teljesen vezeték nélküli készülékek lesznek az elsők, amelyeknek érvényesülniük kell. A jövő azonban számos buktatót tartogat. Szükség van egy olyan univerzális protokollra, amely lehetővé teszi az ügynökök együttműködését. Az áraiknak alacsonyaknak kell lenniük, hogy mindenki számára megfizethetőek legyenek. És kérdéses a biztonság, a magánélet védelme, valamint az is, hogy az ügynököknek milyen szabályokat kell követniük. Hosszú időbe telik, amíg a megfelelő rétegek és szabályok kialakulnak. De már többé-kevésbé tisztában vagyunk azzal, hogy az alkalmazások ideje meg van számlálva.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata