AI törvény

AI törvény

Egy AI törvény kapcsán a magatartási és átláthatósági szabályoknak minden szereplőre nézve kötelezőnek kell lenniük. Franciaország, Németország és Olaszország megállapodott a mesterséges intelligencia (MI) szabályozásának megközelítéséről, ami felgyorsíthatja az európai uniós szintű tárgyalásokat. A Reuters jelentése alapján.

Júniusban az Európai Parlament (EP) javaslatot nyújtott be egy AI törvény kapcsán, amelynek célja az alkalmazás kockázatainak korlátozása, ugyanakkor az innovációs potenciál kiaknázása. A viták során a parlament azt javasolta, hogy a magatartási kódex kezdetben csak a nagy, főként amerikai AI-szolgáltatókra legyen kötelező érvényű.

A Reuters által szombaton (november 18-án) látott közös dokumentum szerint a három tagállam kormánya egyetértett abban, hogy ez a látszólagos versenyelőny valójában ronthatja az európai szolgáltatókba vetett bizalmat és csökkentheti az ügyfélkörüket.

A magatartási és átláthatósági szabályoknak ezért minden szereplőre nézve kötelezőnek kell lenniük – mondták. A dokumentum szerint kezdetben nem szabad szankciókat alkalmazni. Ha azonban egy bizonyos idő elteltével a magatartási kódex megsértését észlelik, büntetési rendszert lehetne bevezetni. A jövőben az előírások betartását egy uniós szintű testület ellenőrizné.

A német gazdasági minisztérium véleménye szerint a mesterséges intelligencia használatát törvényeknek és állami ellenőrzésnek kellene szabályoznia, nem magának a mesterséges intelligenciának. Volker Wissing digitális ügyekért felelős miniszter a Reutersnek azt mondta, hogy ha az EU a „világ élvonalában” akar játszani a mesterséges intelligencia terén, akkor az alkalmazásokat kell szabályoznia, nem pedig a technológiát.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapat!