Biztonságosabb Chrome

Biztonságosabb Chrome

A Google Chrome fejlesztői folyamatosan új funkciókat és funkciókat adnak hozzá. Az egyik hamarosan megjelenő új funkció lehetővé teszi, hogy növeljük az adataink védelmét. Az „IP Protection for Chrome” funkció célja, hogy gyorsan elrejtse IP-címünket.

A Google már egy ideje dolgozik ezen a megoldáson, amely korábban Gnatcatcher néven volt ismert. Most azonban a projekt IP Protection néven fut, és ahogy a neve is mutatja – a funkció célja, hogy megvédje a Chrome-felhasználókat attól, hogy webes tevékenységünket IP-cím alapján nyomon kövessék.

Az ilyen nyomon követést gyakran használják reklámcélokra, a felhasználói profil létrehozásának megkönnyítésére és a különböző üzletek és szolgáltatások ajánlatainak a felhasználó preferenciáihoz való jobb igazítására.

Az úgynevezett sütik hasonló funkciót látnak el, de könnyen eltávolíthatók. Az IP-címekkel azonban bonyolultabb a helyzet – nem lehet külső weboldalakat arra kényszeríteni, hogy eltüntessék ezeket az információkat.

Az IP-védelem nem rejti el az IP-címünket, hanem egy hamisat küld, így mindenféle nyomkövető botok nem tudják követni a tevékenységünket.

A Google közleménye szerint: „Az IP-védelem egy olyan konstrukció, amely megakadályozza, hogy az Ön valódi IP-címét harmadik féllel megosszák. A funkció a csatlakozáshoz adatvédelmi proxy (korábbi nevén NAT Near-Path) használatát javasolja. Az IP-cím azért hatékony azonosító a webhelyek között, mert egyedi, viszonylag stabil, olcsó a gyűjtése, és a böngésző nem tudja észlelni az IP-címek gyűjtését. Az IP-címekhez való hozzáférés korlátozása ezért fontos a harmadik féltől származó cookie-kon túli, webhelyek közötti nyomon követési módszerek megakadályozásához.”

A Google jelentése szerint a Chrome aktív IP-védelemmel egyszer-kétszer megváltoztatja az IP-címünket, de a vállalat hangsúlyozza, hogy ez a funkció teljesen opcionális lesz.

Az azonban nem világos, hogy pontosan mikor jelenik meg – legkorábban 2023 vége előtt biztosan nem kerül bevezetésre.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.
Tisztelettel,
DetCom csapata