22 éves az XP

22 éves az XP

A Windows XP élete során a három nagyobb korrekciós csomagot kapott. A hivatalos támogatás néhány évvel ezelőtt megszűnt.

Ezt a cikket frissítettük: Időről időre értékes anyagokat egészítünk ki új információkkal, meglátásokkal vagy képernyőképekkel. Másrészt az elavult tanácsokat vagy információkat eltesszük és újakkal helyettesítjük. Minden hozzáadott cikket jelölünk.

Ma pontosan 22 éve, hogy megjelent a Windows XP operációs rendszer. A rendszer többféle kiadásban volt elérhető, 2005-ben a Microsoft egy speciális, 64 bites architektúrájú processzorokat támogató változatot is kiadott.

A Windows XP a korábbi verziókhoz képest például jelentősen módosított felhasználói felületet, újratervezett Start menüt és natív támogatást kínált a CD- és DVD-íráshoz.

300 MHz elég volt

Az operációs rendszer zökkenőmentes futtatásához szükséges hardver ma már joggal tekinthető archaikusnak.

Az ajánlott követelmények közé tartozott például egy legalább 300 MHz-es órajelű processzor, amelyet legalább 128 MB RAM egészített ki.

A grafikus kártyának képesnek kellett lennie a Super VGA (800 × 600 pixel) megjelenítésre. A felhasználóknak legalább 1,5 GB merevlemez-területet kellett a rendszer telepítésére elkülöníteniük.

Még nem felejtették el

A platform életciklusa során három nagyobb szervizcsomagot kapott – az utolsó 2008 első felében jelent meg.

A Windows XP kiterjesztett támogatása az SP3-mal 2014. április 8-án ért véget, ekkorra már három újabb rendszer – a Vista, a 7 és a 8 – volt forgalomban.A Windows XP azonban még egy évvel később is erős pozíciót foglalt el. Tíz százalékkal a harmadik leggyakrabban használt operációs rendszer volt.

Érdemes megjegyezni, hogy bár magának a Windows XP-nek a támogatása megszűnt, számos kulcsfontosságú program sokkal tovább támogatta a rendszert. Például a Firefox webböngésző, úgymond, csak 2018-ban szüntette meg a fent említett rendszer támogatását. A Steam játék csak 2019 elején, és hasonlóan az Avast vírusirtó megoldás is.

Végül a Microsoft sem mondott le teljesen a legendás rendszeréről. Sőt, 2019-ben még kiadott egy sürgősségi biztonsági frissítést, amely egy súlyos biztonsági hibát foltozott be. De persze a fejlődést nem lehet megállítani, és a Windows XP két évtizeddel a piacra kerülése után már csak szórványosan található meg az eszközökön.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,
DetCom csapata