Új Intel processzorok

Új Intel processzorok

Az Intel „új” asztali processzorokat mutatott be. Idézőjelben, mert nem is annyira újak, és az egyik legunalmasabbként vonulnak be a történelembe. Lehet, hogy számszakilag egy generációval feljebb léptek, de ugyanazokat a Raptor Cove (P) és Gracemont (E) processzormagokat használják, csak 100-200 MHz-cel magasabb az órajelük az Intel 7 finomabb gyártásának köszönhetően.

Ennek eredményeképpen a teljesítmény némileg nőtt, míg az energiafogyasztás elméletileg nem változik. Emellett az ajánlott árak is ugyanazok maradtak, mint a processzorok tavalyi megjelenésekor.

A 14. generációs Intel Core család eddig hat modellt tartalmaz. Ezek az i9-14900K, az i7-14700K, az i5-14600K és ezek F változatai integrált grafika letiltásával. A Core i5 csak egy túlhajtott chip. Bár ugyanez igaz lehet a Core i9-re is, ezek legalább azzal büszkélkednek, hogy a 600-as és 700-as sorozatú lapkakészletekkel ellátott LGA 1700-as platformú alaplapokhoz elérhető leggyorsabbak.

A Core i9-14900K a Core i9-13900KS speciális kiadásához hasonlóan a fő magoknál akár a 6 GHz-et is eléri, és még egy hajszállal gyorsabb energiatakarékos magokkal is rendelkezik. Az i9-14900KF pedig ismét egy kicsit olcsóbb lesz ugyanolyan teljesítmény mellett, mivel iGPU nélkül készül. Egy játékprocesszor esetében 100%-ban jelen lesz valamilyen dedikált grafika a számítógépben.

A Core i7-esek már több maggal rendelkeznek

Az érdektelenebb modellek viszont a Core i7-14700K és i7-14700KF, mert elődeikhez képest nemcsak magasabb órajelet, hanem ráadásul négy Gracemont energiatakarékos maggal többet is kaptak. Ennek köszönhetően jobb teljesítményt érnek el azokban az alkalmazásokban, amelyek mind a 28 szálat kihasználják.

A 14. generációs Intel Core egy szoftveres újítást is hoz. Az Extreme Tuning Utility (XTU) kiegészült az AI Assist programmal, amely egyetlen kattintással képes lesz túlhajtani a processzorokat.

Mi a helyzet a teljesítménnyel? Az Intel akár 23%-kal magasabb képkockasebességet ígér játékokban, mint a konkurens Ryzen 9 7950X3D. Az „akár” szó fontos. Ahogy a maga az Intel által mellékelt táblázat is mutatja, egyes játékokban lassabb a processzora, és átlagban valószínűleg nagyjából kiegyenlítettek. Egyedül az AMD fogyasztása lesz feleakkora.

Az AMD előnye lesz az ígéretesebb AM5 platform is, amihez még egy-két processzorgeneráció várat magára. Az LGA 1700 esetében ez a végállomás. Az érkező Arrow Lake processzorok már a leendő LGA 1851-re lesznek.

Akárhogy is, a Core 14. generációs lapkák október 17-én kerülnek a boltokba, addigra már független tesztek és magyarországi árak is elérhetőek lesznek.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,
DetCom csapata