Műhold leállás

Műhold leállás

Augusztus végén egy hackerpáros egy műhold leállításával összeomlást okozott a lengyel vasútnál, amikor húsz vonatot állítottak le. A média először kifinomult kibertámadásról írt, mígnem kiderült, hogy a hackerek „csak” a kommunikációs hálózatot törték fel. A rádióamatőr srácoknak (húszas éveikben járó) harminc dollár értékű berendezésre volt szükségük, és egyszerűen kiadták a STOP utasítást. Tehát valójában nem voltak amatőrök.

Arról már késő beszélni, hogy a vasút kommunikációs hálózata nem volt titkosítva, és a frekvenciák nyilvánosak voltak.

Nagyjából ugyanebben az időben az etikus hackerek lehetőséget kaptak műholdak eltérítésére. A CYSAT konferencián a francia Thales védelmi vállalat kutatói bemutatták, hogyan lehet átvenni az irányítást az Európai Űrügynökség (ESA) egyik műholdja felett.

Hackeljen meg egy műholdat!

Hackerek bemutatták a 2019 decemberében indított OPS-SAT nanoszatellit elleni támadást. Ez a műhold egy kísérleti számítógéppel rendelkezik, amely tízszer erősebb, mint az ESA jelenlegi űrszondái.

Az etikus hackerek ennek során csak a szokásos hozzáférési jogokat használták a műholdhoz. Így megszerezték az irányítást annak alkalmazási környezete felett, és rosszindulatú kódot vittek be a endszerbe. Hozzá tudtak férni a Földre küldött adatokhoz, módosítani tudták a műhold kamerája által rögzített képeket, és tevékenységüket is el tudták titkolni.

Az ilyen kibergyakorlatok célja, hogy felhívják a figyelmet a lehetséges hibákra és sebezhetőségekre, és javítsák a műholdak és űrprogramok kiberellenálló képességét.

Hogyan lehet feltörni egy műholdat?

Az első mód a földi infrastruktúra feltörése. Ez a legkönnyebben hozzáférhető támadási pont, de általában ez a legjobban védett is. A hackerek a műholdak és a földi állomások közötti vezeték nélküli kommunikáció lehallgatására is törekedhetnek. A harmadik és legnehezebb megközelítés a pályán lévő műhold megtámadása a műhold alkatrészeiben lévő hátsó ajtók létrehozásával és kihasználásával.

2023 márciusában az Európai Bizottság biztonsági és védelmi célú űrstratégiát terjesztett elő. A dokumentum tájékoztatást nyújt mind az űrbeli harci képességekről, mind pedig az űrrendszereket és azok földi infrastruktúráját fenyegető veszélyekről.Emellett intézkedéseket javasol az űrrendszerek és -szolgáltatások ellenálló képességének és védelmének megerősítésére.

A finanszírozási verseny

A globális űrgazdaság növekedése a becslések szerint az évtized végére meghaladja az egymilliárd USA-dollárt. A beruházások legnagyobb hajtóereje az Egyesült Államok. A 2013 és 2023 közötti időszakban 133 milliárd dollárt fektet be az ágazatba, ami a piac 47 százalékát teszi ki. A második helyen Kína áll 79 milliárd dollárral, majd Szingapúr, az Egyesült Királyság, India és a világ többi része következik.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.
Tisztelettel,
DetCom csapata