Google 25 éves

Google 25 éves

Bár a webes keresőmotorok már az internet kezdete óta léteznek, a Google volt az, amely segített rendszerezni a világ információit és általánosan hozzáférhetővé tenni azokat. A „guglizás” szó a „keresés” szinonimájává vált bármilyen információ keresése mellett.

Az amerikai Google, amely 2015 óta az Alphabet technológiai holdingtársaság része, ma már a világ online keresési kéréseinek több mint 70 százalékát kezeli, és ezzel a legtöbb internetező napi keresésének középpontjába került. De számos más területen is sikeres.

Szeptember 4-én lett 25 éve, hogy hivatalosan is elindult a Google keresőmotor.

A Google története 1995-ig nyúlik vissza, amikor Larry Page és Sergey Brin számítástechnikai szakértők a Stanford Egyetemen együtt kezdtek dolgozni a BackRub nevű keresőmotor megalkotásán, amely a Backlink-elemzésre való képességéről kapta a nevét. Ennek célja az volt, hogy meghatározza, hogy más weboldalak hogyan kapcsolódnak egy adott weboldalhoz, és így nyomon kövesse annak relevanciáját. Abban az időben a keresőmotorok az alapján rangsorolták a találatokat, hogy egy keresőszó milyen gyakran jelent meg egy weboldalon.

A páros a PageRank nevű algoritmust követve tudott megfelelőbb keresést kifejleszteni. Feladata az volt, hogy meghatározza a weboldalak relevanciáját, figyelembe véve az eredeti oldalhoz kapcsolódó oldalak számát, valamint azok fontosságát. Page és Brin ugyanis úgy érvelt, hogy egy több ezer linkkel rendelkező weboldalnak értékesebbnek kell lennie, mint egy olyan oldalnak, amely csak néhány linkkel rendelkezik. Ezért a keresőmotornak logikusan egy erősen linkelt oldalt magasabbra kell helyeznie a lehetőségek listáján. Így működött az általuk Google-nak elnevezett keresőmotor.

A nevet a googol matematikai kifejezésből származtatták, amely az 1-es számot 100 nulla követi. Ez tehát azt a hatalmas mennyiségű információt volt hivatott szimbolizálni, amelyet át kellett szűrnie.

A Google Inc. hivatalosan 1998. szeptember 4-én született meg, részben Andreas von Bechtolsheim informatikusnak és a Sun Microsystems társalapítójának köszönhetően, aki egy 100 000 dolláros csekket adott Larrynek és Sergeynek. A megfelelő finanszírozás mellett a Google Inc. megnyitotta első irodáját egy garázsban a kaliforniai Menlo Parkban. 2000-ben a vállalat be tudta vetni az Adwords hirdetési rendszert, amely 7 millió dolláros nyereséget hozott. A Google 2003-ban költözött jelenlegi székhelyére, a Googleplex néven ismert, a kaliforniai Mountain View-ba.

2004 áprilisában a Google elindította saját e-mail szolgáltatását, a Gmailt, és még ugyanebben az évben tőzsdére is ment. A következő évben a vállalat létrehozta a Google Maps nevű térképszerverét, 2006-ban pedig 1,65 milliárd dollárért megvásárolta a YouTube videómegosztó oldalt. A Google hozta létre például a rendkívül népszerű Chrome webböngészőt, a telefonokra és táblagépekre szánt Android operációs rendszert és a Google Glass számítógépes szemüveget is.

2015 augusztusában a Google átszerveződött, és az Alphabet Inc. holdingvállalat leányvállalatává vált. Sundar Pichai-t 2015 októberében nevezték ki a Google vezérigazgatójává. Ő váltotta Larry Page-t, aki az Alphabet vezérigazgatója lett. 2019. december 3-ától azonban Sundar Pichai az Alphabet vezérigazgatója is.

Jelenleg a Google a világ 10 legértékesebb márkája között szerepel. A fitsmallbusiness.com szerint a Google avilág leglátogatottab weboldala, és naponta 8,5 milliárd keresést bonyolít le. A vállalat bevételeinek nagy része a reklámokból származik.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel, DetCom csapata