Huawei HarmonyOS

Huawei HarmonyOS

A Huawei kínai cég évek óta küzd az amerikai technológiára vonatkozó embargó miatt. Emiatt például nem használhat „teljes értékű Androidot” a Google szolgáltatásaival. Ennek következtében mobilkészülékeinek eladásai – különösen a nyugati piacokon – drámaian visszaestek.

A helyzetre a megoldást többek között a saját HarmonyOS platform bevezetése jelentette, amelyet a vállalat okostelefonjain, illetve táblagépein használ. Bár a nyílt forráskódú platform az Android operációs
rendszerre épül, igyekszik saját identitást és funkciókat kínálni.

A legfrissebb hírek szerint azonban a HarmonyOS-nek túl kellene terjeszkednie a mobilok világán – pontosabban a fent említett kínai cégnek be kellene vezetnie a platform egy speciális, számítógépekre optimalizált változatát. Ez az információ azonban nem közvetlenül a Huawei-től származik, a vállalat egyelőre nem erősítette meg. A legfrissebb hírt Wang Chenglu, a Huawei egy korábbi vezetője, jelenleg a Shenzhen Kaihong Digital Industry Development vezetője szivárogtatta ki a médiának.

Wang Chenglu azt állítja, hogy a Huawei jövőre tervezi hivatalosan is bevezetni az említett rendszert a PC-khez. További részletek a bemutatásról egyelőre nem ismertek.

HarmonyOS csak Kínának?

Ugyanakkor azt találgatja, hogy legalábbis kezdetben a PC-kre optimalizált HarmonyOS nem lesz elérhető világszerte. Kezdetben várhatóan a hazai kínai piacon debütál, ahol idővel a Huawei PC-ken leváltaná a Windows operációs rendszert.

Az azonban már most megjósolható, hogy a PC-kre szánt HarmonyOS sikere Kínán kívül több mint kérdéses lehet. Hiszen már több platform is megpróbálta közvetlenül felvenni a versenyt a Windows-szal a PC-kategóriás számítógépeken, de kudarcot vallottak. Korábban például láttunk már Androidos
laptopokat (vagy mindkét rendszerbe bootolni képes eszközöket) is, de áttörés nem történt.

A HarmonyOS-sel kapcsolatban hozzá kell tenni, hogy a Huawei már régóta kacérkodik ezzel a platformmal. Mint a Gizmochina.com rámutat, a HarmonyOS 3.2 Beta 3 platformot például már sikeresen telepítették a HP egyik tesztlaptopjára. A rendelkezésre álló információk szerint a készülék reakciója szolid volt, és ebbe beletartozott az is, hogy a rendszert az egérrel is lehetett vezérelni. A tesztlaptopon az USB, a hálózati port, a SATA port, a PCIe és egyéb hardverek (teljes körű) működéséhez is rendelkezésre álltak
adaptált illesztőprogramok.

Függetlenül attól, hogy a Huawei sikerrel jár-e a HarmonyOS-szel a PC-ken, vagy sem, maga a HarmonyOS platform egyre fontosabb a fent említett kínai cég számára. A platform legújabb kiadása a HarmonyOS 4.0, a Huawei pedig nemrég közölte, hogy a 4.0-s verzió megjelenése után alig egy hónappal sikerült elérnie a 10 millió telepítést. A platform mindössze 2 héttel a megjelenés után elérte az 5 milliós határt.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata