MI az orvostudományban

MI az orvostudományban

Orvostudományban is megjelent az MI, ami segít a mammográfiás képek leolvasásában vagy a szem retinájának elemzésében. A mesterséges intelligencia (AI) kezd gyökeret verni az orvostudományban, és különösen a diagnosztikában várható fellendülés. Az orvosok üdvözlik, de elutasítják azt az elképzelést, hogy a szoftverek felváltják majd őket.

„Mesterséges intelligenciát használunk a (Langerhans-)szigetek számának felmérésére. Erre külön programunk van”

mondta Peter Girman, az Orvostudományi Egyetem Diabetológiai Intézetének diabetológiai osztályának vezetője. A szigetek létfontosságúak az I. típusú cukorbetegeknél, akiknél nem végezhető el az inzulint termelő hasnyálmirigy átültetése. Ehelyett szigeteket ültetnek át, amelyek a hasnyálmirigy részét képezik.

Az orvost nem lehet helyettesíteni, de az intelligens szoftver több tíz perc koncentrált elemzői munkát takarít meg. „Nagyon gyors, másodpercekig tart a számítás. Normális esetben legalább fél órán át számoljuk, talán 150 sziget van, aztán kézzel osztjuk szét őket méret szerint.

A rendszer a hasnyálmirigy mikroszkópos képével dolgozik, amelyen az orvosok által létrehozott algoritmus szerint jelöli ki a meghatározott pontokat.

A beteg véréből készült cseppek segítenek a szemszárazság kezelésében

„Megtanítjuk a rendszernek, hogyan kell helyesen kiszámítani, és aztán mindig helyesen számítja ki. Ez egy nagyon szívesen látott segítség. Gyors és hatékony” – mondta Girman, hozzátéve, hogy lehetővé teszi a kétszeres ellenőrzést. Az egyiket az orvos, a másikat a szoftver. De még a rendszer is hibázhat, ha például rosszul készült a kép.

A gyors fejlődése miatt a mesterséges intelligencia egyes orvosok számára mumus, részben azért, mert mindenki mást képzel a név alá. Az orvosok gyanakodnak arra az elképzelésre, hogy a rendszer maga határozza meg a diagnózist és a megfelelő kezelést a betegek számára.

A mesterséges intelligencia kiértékeli a szemről készült képeket, és korán felismeri a problémát, amelyet a beteg egyébként csak akkor vesz észre, amikor már nem lát tisztán.

A törvények rövidek

A vakfolt azonban az, hogy a törvények nem tudtak reagálni a mesterséges intelligencia használatára. A jogszabályok nem foglalkoznak azzal, hogy mit lehet és mit nem lehet felelőssé tenni érte, hol lehet használni, és mikor jelenthet ellenkezőleg, kockázatot a biztonságra, az egészségre vagy a személyes adatokra nézve.

Európában most dolgozzák ki az AI-rendszerek használatára vonatkozó szabályokat, hogy a betegnek ne essen baja, jegyezte meg a főorvos, aki az egészségügyi ellátás digitalizációjával foglalkozó munkacsoport koordinálásáért felelős.

A kérdés az, hogy a beteg elutasíthatja-e majd a mesterséges intelligencia alkalmazását a diagnózisban vagy egyenesen a kezelésben

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata