MI gyógyszer?

MI gyógyszer?

AI gyógyszerek?

Az első olyan gyógyszer, amelyet teljes egészében mesterséges intelligencia (MI) segítségével hoztak létre, most lép be az emberi klinikai vizsgálatokba. Az Insilico Medicine, egy hongkongi és New York-i székhelyű biotechnológiai startup cég fejlesztette ki. A hírről a CNBC számolt be.

Az INS018_055 jelzésű gyógyszert az idiopátiás (spontán) tüdőfibrózis kezelésére tervezték. Ez egy krónikus, a tüdőre korlátozódó interstitialis gyulladás, amely főként idős betegeknél fordul elő. A fő tünetek a légszomj és a száraz köhögés, amelyek hónapok, néha évek alatt fokozatosan súlyosbodnak. Ez egy súlyos betegség, amely légzési elégtelenséghez vezet.

Fontos, hogy a betegség előfordulása az utóbbi évtizedekben megnőtt. Jelenleg csak az Egyesült Államokban mintegy 100 ezer embert érint – közölte a National Institutes of Health (NIH). Ha nem kezelik, két-öt éven belül halálhoz vezethet.

Más, mesterséges intelligencia által tervezett gyógyszereket már tesztelnek. De a fent említett INS018_055 az első, amely eljutott a páciensekkel való tesztelés második szakaszába.

„Ez az első teljesen generatív mesterséges intelligencia által kifejlesztett gyógyszer, amely eljutott ebbe a szakaszba” – mondta Alex Zhavoronkov, az Insilico Medicine alapítója és vezérigazgatója a CNBC-nek.

Az Insilico Medicine elhatározta, hogy már 2020-ban dolgozik egy olyan gyógyszeren, amelyet a betegség kezelésére terveztek. Ekkor kezdődött a felfedezése.

A vállalat célja az volt, hogy leküzdje a betegség jelenlegi kezelésével kapcsolatos problémákat. Ez utóbbiak ugyanis elsősorban a betegség előrehaladásának lassítására összpontosítanak, ami esetleges kellemetlen mellékhatásokkal jár. A startup azért döntött úgy, hogy a tüdőfibrózis gyógyítására összpontosít, mert a betegségnek az öregedési folyamatra gyakorolt hatása miatt.

Néhány éven belül a gyógyszertárban lesz?

Kezdetben a vállalat az algoritmusokra és az új molekulák felfedezésére és tervezésére alkalmas technológia fejlesztésére összpontosított. Nem tervezte, hogy mesterséges intelligencia segítségével hozzon létre gyógyszereket, majd klinikai vizsgálatokban tesztelje azokat.

Az INS018_055 tesztelése 12 hétig tart majd Kínában, később pedig a vállalat azt tervezi, hogy a vizsgálatokat 60 emberre terjeszti ki 40 amerikai és kínai központban. Ha a tesztek sikeresek lesznek, egy újabb vizsgálatot végeznek majd nagyobb létszámú csoporttal, majd esetleg egy harmadik fázisba lépnek több száz résztvevővel.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata