A TikTok biztonságos?

A TikTok biztonságos?


Ausztria csatlakozott azon országokhoz, akik korlátozták a TikTok alkalmazást a közalkalmazottak munkahelyi telefonjain. A törvényhozók biztonsági okokból döntöttek úgy, hogy más európai és amerikai államok példáját követve teszik meg ezt a lépést. A News.at tájékoztatása alapján.


Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint a tilalom országszerte a közszolgálati alkalmazottakra vonatkozik, és egy tárcaközi munkacsoport javaslatai alapján vezették be. A News.at szerint Ausztria azért fogadta el ezt az intézkedést, hogy megvédje az állami alkalmazottak eszközeiben található érzékeny információkat. A közalkalmazottak továbbra is használhatják privát eszközeiken a népszerű kínai alkalmazást, de csak kivételes esetekben hivatalos eszközökön. Például a politikusok és a hatóságok megtarthatják TikTok-csatornáikat.

Five Eyes szövetség

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada titkosszolgálatait tömörítő, úgynevezett Five Eyes szövetség valamennyi országa már döntött a TikTok alkalmazás kormányzati eszközökön való betiltása mellett. Hasonló lépést jelentett be Belgium, Franciaország és az Európai Bizottság is.

Figyelmeztetés Csehországban is

A Cseh Nemzeti Kiber- és Információbiztonsági Hivatal (NÚKIB) március elején figyelmeztetést adott ki a kínai programmal kapcsolatban.

„A figyelmeztetés kiadását a TikTok alkalmazással kapcsolatos információk átfogó elemzése alapján hoztam meg, amelyeket nyilvános forrásokból és szövetségeseinktől szereztünk” – mondta Lukáš Kintr, a NÚKIB igazgatója.

„Az összegyűjtött adatok mennyisége és kezelése, a kínai jogi környezettel és a csehországi felhasználók növekvő számával párosulva nem tesz mást, mint a TikTok biztonsági fenyegetésként való megjelölését” – tette hozzá.

A figyelmeztetés a lakosságra is vonatkozik.

„A figyelmeztetés nem tesz különbséget az állami és a magánszektorbeli felhasználók között. Számomra az a döntő, hogy egy adott rendszer fenyegetése negatív hatással lehet-e Csehország működésére és mindannyiunk biztonságára” – tette hozzá.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata