Google vs Microsoft

Google vs Microsoft

A vállalkozók már az üzletük kezdeti szakaszában egy fontos döntéssel találkoznak, ami meghatározza, hogy a csapataik milyen eszközöket fognak használni, és hogy fogják adataikat tárolni.  Habár a piacon rengeteg megoldás létezik, a harc azokért az ügyfelekért, akiknek egy feliratokzáson alapuló, minden-egy-helyen felhőre van szükségük, nagyrészt a Microsoft és a Google között folyik.

Mik a hasonlóságok:

  • A Google Workspace és a Microsoft 365 nem teljesen ellentétes egymással. Alkalmazásaiknak többezer közös tulajdonsága van. Ráadásul ugyanolyan kiterjesztésű fájlokat gyártanak (.doc, .xls, stb.) tehát kompatibilisek egymással. Egy Google Dokumentumot megnyithat Wordben és fordítva.
  •  mindkettő egy irodai hatékonyság csomag, amit bizonyos időre “bérbe vehet”. Minden megvásárolt licence egy felhasználói fiók is egyben. Ennek köszönhetően nem kell előre nagy befektetéseket eldöntenie, elég ha idővel több licencet vásárol vagy frissíti a csomagot.
  •  a Microsoft 365 és a Google Workspace is szolgáltat egy levelezőfiókot, videó konferencia eszközt, információ cserére alkalmas felületet és csoportos csetet. Ebben a tekintetben az Outlook a Teams-szel és a Gmail a Google Meet-tel hasonló lehetőségeket kínálnak.
  •  a Google Workspace és a Microsoft 365 alkalmazásai nagy mértékben fedik egymást, ugyanakkor a Google egy felhő alapú szoftverként született, míg a Microsoft még mindig halhatatlan klasszikus programokat ajánl.

Mik a különbségek:

  • A Gmail és az Outlook – A legnagyobb látható különbség a Microsoft és a Google szolgáltatások között a levelezőrendszer. A Google integrálta a Gmailt az összes Google Workspace alkalmazással, így a felhasználók csetelhetnek, e-mailezhetnek, dokumentumot nézhetnek és videó beszélgethetnek egy böngészőablakban. Ennek köszönhetően tabok váltogatása nélkül kézben tarthatja a külső és a belső kommunikációt. A Gmail híres a fejlett kereső rendszeréről is. Ugyanakkor a helyi email kliensek még mindig a Microsoftot részesítik előnyben a Gmaillel szemben.
  • Az irodai szoftverek funkciói és produktivitása – Habár a kommunikáció és az online munka optimalizáció terén a Google Workspace nyer, a Microsoft programok még mindig több szerkesztési lehetőséget ajánlanak és a Táblázatokban bonyolultabb műveleteket lehet végrehajtani.

Melyik olcsóbb  ?

A Microsoft 365 havi nettó ára egy felhasználóra:

  • a Microsoft 365 Business Basic – 4,20€ éves hűségnyilatkozattal
  • Microsoft 365 Business Standard – 10.50€ éves hűségnyilatkozattal / 12.50€ havi hűségnyilatkozattal
  • végül Microsoft 365 Business Premium – 16.90€ éves hűségnyilatkozattal

A Google Workspace havi nettó árai:

  • a Business Starter 5.20€ havi hűségnyilatkozattal
  • Business Standard 10.40€ havi hűségnyilatkozattal
  • végül Business Plus 15.60€ havi hűségnyilatkozattal, bizonyos feltételekkel kaphat 10% kedvezményt éves hűségnyilatkozattal.

Hogyan döntsünk?

A szolgáltatások árának nem lehet egy felelős csapatvezető döntésének egyetlen tényezője.

Csapat preferenciák és szokások – néhány X generációs alkalmazott mögött hosszú munkaévek vannak, amit a Microsoft Office helyi programjaival töltött. Ezzel ellentétben az Y generáció és utódaik már hozzászoktak a Gmalihez és a web applikációs együttműködésben fejlődnek. Ha a csapata nagy és széles diverzitású, legjobb, ha az alap eszközök cseréjét egy együttes megbeszéléssel majd szavazással döntik el.

Ha tanácsra vagy segítségre van szüksége a megfelelő szolgáltatás kiválasztásában keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata