Hackertámadás hazai IT-nél!

Hackertámadás hazai IT-nél!

Egy hétre bénították meg az egyik legnagyobb hazai IT-nagykereskedőt, a CHS Hungaryt egy hackertámadással. A cég szerint nemcsak a hackertámadással kapcsolatos problémákat sikerült felszámolniuk, hanem a teljes informatikai infrastruktúrájukat is az alapoktól építették fel újra. Olvasható a HVG összegzésében.

Hackertámadással az elkövetők jelentős kárt tudtak okozni. Február 1-jén teljesen leállt az egyik legnagyobb hazai IT-disztribútor, a CHS Hungary működése. A cég weboldalán egy közlemény fogadta a látogatókat, amelyben arról tájékoztatták az ügyfeleket, hogy a működést kiszolgáló szerverek elérhetetlenné váltak. Napokig nem lehetett elérni a weboldalt és a webshopot. A partnerektől türelmet kértek a már beérkezett rendelések kezelésével és leszállításával kapcsolatban is.

A kezdetekor a cég sem tudta megmondani, hogy mennyi ideig fog tartani újra talpra állítani a rendszert. Mostanra kiderült: egy hét kellett hozzá, hogy mindez sikerüljön. A vállalat weboldala egy hét leállást követően február 8-ánállt helyre.

Hogy pontosan milyen támadásról volt szó, azt nem árulta el a vállalat. A leállás hossza arra enged következtetni, hogy egy zsarolóvírus állhatott a háttérben. A cég a legfrissebb közleményében azt írja:

„a támadók szinte minden, a cég napi működéséhez nélkülözhetetlen eszközben kárt tettek, ugyanakkor külső szakértők bevonásával sikerült átvészelni az incidenst.”

Szabó Tamás, a cég marketingvezetője a hvg.hu-nak elárulta:

„az elmúlt egy hétben nemcsak a rendszer újraindításán dolgoztak, hanem azon is, hogy az jóval nagyobb biztonságban legyen.”

Hogy a támadók mekkora kárt okoztak, illetve milyen új protokollokat vezettek be a cégnél a biztonság növelése érdekében, arról nem árult el részleteket. A közlemény szerint alapjaitól kezdve építették újra az informatikai infrastruktúrát. Felülvizsgálták és szigorították a belső adatkezelési és mentési folyamatokat.

Ha fontosnak tartja adatai védelmét és szeretné tudni, hogyan kerülhetőek az ilyen és ehhez hasonló támadások a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata