Gyerekeink és az internet

Gyerekeink és az internet

A szülők nagy része gyermekével az online térben (internet) zajló tevekénységeiről keveset beszél. Érdekes módon elég nagy arányuk, 85 százalékuk úgy véli, pontosan tisztában van azzal, miket oszt meg a gyermek magáról a közösségi médiában, mire tejed ki az internet használata– derül ki a ProSuli idei TudatosNet felméréséből.

Január folyamán készült kutatás azt vizsgálta, mennyit változott két év alatt a fiatalok internetes tevékenysége és tudatossága. A legnépszerűbb platformnak továbbra is a Messenger számít (66%), ezek használata minimális mértékben még emelkedett is a vizsgált korcsoportokban. Az Instagram népszerűsége viszont összességében igencsak beesett, 43% helyett már csak 35% használja. A képmegosztó platform képzeletbeli második már átvette a TikTok, amelyet a korábbi 39% helyett már a gyerekek fele használ. Harmadiknak a YouTube futott be, amelyet tízből négyen használnak rendszeresen. Már a 7-12 évesek is igen aktív online életet élnek ezeken a csatornákon. Noha 13 éves kor alatt a legtöbb felület nem engedélyezi a regisztrációt.

A válaszadók úgy válik, hogy gyermekük jellemzően magukról, barátokról vagy családtagokról, hobbiról, házikedvencről vagy iskoláról készült fotókat osztanak meg az interneten

A napi beszélgetésekben számtalan téma kerül elő a szülő-gyerek diskurzusban. Azonban ezek jórészt az iskolában történtekre (89%), a tanulásra (86%), a helyes viselkedésre (80%) és a gyermeket a suliban vagy az után ért sérelmekre (74%) korlátozódnak. Az idegenekkel való online chatelés, a közösségi oldalak használata, az internetes zaklatás, valamint a helyes viselkedés a neten továbbra sem tartoznak a legforróbb szülő-gyerek beszédtémák közé

Már egész korán találkoznak káros tartalmakkal, látható a növekvő tendencia

A szülők visszajelzése alapján a gyerekek már egészen korán látnak nem nekik való tartalmat. 71 százalékuk már biztosan találkozott álhírekkel, felnőtt tartalommal, zsaroló vagy adathalász üzenettel. Az elmúlt két évben nőtt a 18+-os tartalmakkal, a csaló idegenekkel, valamint a kéretlen üzenetekkel való találkozások száma is. Pozitív azonban, hogy ha valaki ilyen tartalmakkal vagy jelenséggel találkozik, továbbra is igen nagy arányban (82%) osztja azt meg szüleivel a beszélgetések során.

A feldolgozást a szülők gyermekükkel jellemzően kizárólag beszélgetés útján rendezik ezekben az esetekben (87%). Kevésbé jellemző, hogy utánanéznek az interneten, hogy mit kell tenni ilyenkor. Azok, akik segítséget kérnek, jellemzően a párjukkal (55%) vagy más szülőkkel (46%) osztják meg a tapasztalataikat.

A gyermekek védelme érdekében a vírusirtó alkalmazások is egyre kifinomultabb megoldásokat kínálnak gyermekeink védelme érdekében. Ebben segítenek a böngészési korlátozások vagy monitorozások.

Ha a téma felkeltette az érdeklődését és szeretné biztosítani gyermeke védelmét az internet káros tartalmaival szemben, vagy csak további kérdése lenne a témával kapcsolatban keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata