Veo projekt

Veo projekt

A Veo projekt természetesen generatív mesterséges intelligenciát is alkalmaz.

Idén februárban az OpenAI nagy feltűnést keltett azzal, hogy bemutatta a projektet, pontosabban a Sora nevű AI-alkalmazást. Segítségével gyakorlatilag bárki filmkészítővé válhat, nem kell hozzá sem tehetség, sem technológiai háttér. Csak le kell írni a kívánt jelenetet, és az AI gondoskodik az eredményről.

A Google most ugyanezekre a vizekre evez. Fejlesztői konferenciáján bemutatott (egyelőre csak röviden) egy olyan projektet, amely a Sora közvetlen konkurenciája, illetve a Google válasza lenne a Sorának. Az eszköz a Veo nevet fogja viselni.

Az egyedi AI-alapú videógenerátor, mint azt a Google I/O 2024 fejlesztői konferenciáján megtudtuk, a DeepMind AI-ra fókuszáló részlegének „lelkiismeretén” van.

A Veo kapcsán a vállalat elmondta, hogy az AI-alkalmazás kiváló minőségű 1080p (Full HD) videókat generál a legkülönbözőbb filmes és vizuális stílusokban, amelyek hossza meghaladhatja az egy percet.

A természetes nyelv és a vizuális szemantika fejlett megértésével olyan videót generál, amely a lehető legpontosabban képviseli a felhasználó kreatív elképzelését.

A Google azt hirdeti, hogy a Veo alkalmazás mögött álló AI modell képes megérteni a konkrét filmes és filmes kifejezéseket, amikor a felhasználó beírja őket. Például „time-lapse” vagy „légi tájképek” létrehozására/hozzáadására.

Neon City

A Google DeepMind részlege ugyanakkor a hivatalos YouTube-fiókján közzétett egy rövidebb videót, amelyet kizárólag a Veo alkalmazással készítettek, hogy a gyakorlatban is bemutassák a képességeit.

A szóban forgó videó egy neonfényes városról készült felvételeket mutat felülről, majd egy a városon áthaladó autóra vág. A videó végén az autó és a város egy fotórealisztikusabb klipre vált. A videóban láthatóak azok a szöveges jelzések is, amelyekkel a Veo mintaklipje készült.

Érdekelhet egy másik, a Google által készített videó is, amelyet ezzel összefüggésben tettek közzé a YouTube-on. Abban a videóban az látható, hogy Donald Glover színész, forgatókönyvíró és rendező hogyan dolgozik együtt a Google DeepMinddal, hogy a Veo-t egy hamarosan megjelenő rövidfilm alapjául használja.

A Google azt tervezi, hogy a Veo funkciót a felhasználók egy kiválasztott csoportja számára teszi elérhetővé, akik hozzáférést kérnek a VideoFX eszközéhez. Az érdeklődők már most feliratkozhatnak a várólistára.

A Sora-hoz hasonlóan a Veo általános elérhetősége egyelőre nincs napirenden. Hasonló nagy teljesítményű eszközöket minden bizonnyal sokféle célra használnának vagy visszaélnének vele. Azonban még ebben az évben találkozhatunk vele.

A Google azonban hallani engedte, hogy dolgozik azon, hogy a YouTube Shorts videók készítői számára Veo funkciókkal bővítse a szolgáltatást.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata