Google Search + AI

Google Search + AI

A Google Search új funkciókkal bővül, többek között speciális AI komponensekkel.

Az idei Google I/O 2024 konferencián a generatív AI témája uralta a Geminit. Sok megfigyelőt foglalkoztat, hogy az AI növekvő szerepe milyen hatással lesz az internet és a keresés jövőjére. Miért fontos ez? A Google az internetes piac egyik főszereplője és döntései nagy hatással vannak a web jövőbeli irányára.

A mesterséges intelligencia áttekintése teljesen megváltoztatja a keresést

Bár a Google már több olyan AI-innovációt is bemutatott, amelyek az irodai munkát, a tartalomgenerálást vagy a tartalommanipulációt hivatottak javítani, elég nagy port kavart az a hír, amely a keresést hivatott alapjaiban „átformálni”. Vagyis azt az alaptevékenységet, amellyel a Google áttörést ért el.

A vállalat ugyanis elárulta, hogy a keresésben bevezet valamit, amit mesterséges intelligencia áttekintéseknek – úgynevezett „AI Overviews” – nevez.

Ezek több forrásból származó információk felhasználásával összesített választ hoznak létre egy kérdésre a Google keresőben. Ezek a válaszok más oldalakra mutató linkeket is tartalmaznak, ahol részletesebb információk találhatók.

A Google így magyarázza az ötletét: „Az AI Overviews segítségével az emberek olyan weboldalak változatosabb halmazát látogathatják meg, amelyek segítenek megoldani a problémájukat (megválaszolni a kérdésüket), ami gyakran összetettebb is lehet. Azt látjuk, hogy az AI Overviews-ban található linkekre gyakrabban kattintanak, mintha az adott lekérdezéshez tartozó oldal a webhelyek hagyományos felsorolásaként jelenne meg. Ahogy bővítjük ezt a tapasztalatot, továbbra is arra fogunk összpontosítani, hogy értékes forgalmat küldjünk a kiadóknak és az alkotóknak.”

Az AI Overviews az amerikai Google Search felhasználók számára indul, és az elkövetkező hónapokban a világ más részeire is kiterjed.

Mit jelent ez a tartalomkészítők és a felhasználók számára?

Az „AI Overviews” koncepció egyik legaggasztóbb aspektusa azonban az, hogy a Google mesterséges intelligencia segítségével tervezi, hogy a szerkesztők által létrehozott tartalmak alapján pontos válaszokat adjon a felhasználók kérdéseire.

Ez azt jelenti, hogy a tartalomkészítők elveszíthetik relevanciájukat, mivel a felhasználóknak nem kell majd felkeresniük az oldalukat, hogy megkapják a szükséges információkat.

Másfelől viszont a felhasználók számára előnyös lehet egy ilyen megoldás. A mesterséges intelligenciának köszönhetően gyorsan választ kaphatnak kérdéseikre anélkül, hogy több oldalon kellene keresgélniük.

A Google azon is dolgozik, hogy a keresést mesterséges intelligencia által vezérelt időbeosztási funkciókkal egészítse ki. Ha a nyaralásunkat vagy épp egy utazást szeretnénk megtervezni, vagy éppen megtanulni, hogyan kell egy adott ételt elkészíteni egy recept alapján, a Google kereső hamarosan képes lesz konkrét válaszokat adni a hasonló feladatokra.

Ha egy ilyen terv elkészült és véglegesítve van, lehetőség lesz importálni azt a Google Dokumentumokba vagy a Gmailbe. A funkció egy korai, kipróbálásra szánt változatban, a Search Labsben, az angol és az amerikai piacra vonatkozóan már ideiglenesen elérhető.

Felelősségteljes megközelítést hirdetnek

A mesterséges intelligencia képes lesz hosszú PDF-dokumentumok összegzésére, projektspecifikus kérdések megválaszolására és akár többszálú e-mailek összegzésére is.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója a konferencián hangsúlyozta, hogy a vállalat elkötelezett a mesterséges intelligencia felelősségteljes fejlesztése mellett.

Az AI által létrehozott képeket, videókat és szövegeket vízjellel látják el. Ez egy pozitív tendencia kezdete lehet az AI-fejlesztésben, különösen a generatív AI növekvő szerepe kapcsán.

Még nem világos, hogy milyen hosszú távú következményei lesznek az AI növekvő szerepének a tartalomgenerálásban. Sok alkotó féltheti a jövőjét, ugyanakkor az új technológiák új lehetőségeket nyithatnak meg számukra.

Sok múlik majd azon is, hogy a Google és más vállalatok hogyan kezelik a folyamatot.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata