Windows 12

Windows 12

Bár a Microsoft jelenleg a Windows 11 operációs rendszert kínálja (és fejleszti), már gőzerővel dolgozik az utódon. A jelek szerint ez lesz a „Windows 12”. A rendszer a jövő év második felében jelenhet meg, számos fontos újdonsággal. A Windowslatest.com hívja fel a figyelmet a témára.

Az újdonságok a rendszer felhasználói felületének dizájnjához, illetve megjelenéséhez kapcsolódnak majd. Az egyik változás a Windows operációs rendszerek egyik alapelemét, az alsó feladatsort hivatott jelentősen módosítani.

A Windows 12-nek ezentúl úgynevezett „lebegő tálcát” kínál. A gyakorlatban ez úgy működne, hogy az alsó feladatsáv vizuálisan elkülönülne az asztaltól, és lekerekített sarkokból állna.

A Microsoft ugyanakkor néhány hete már utalt arra, hogy hogyan is nézhet ki a lebegő tálcájú tálcák sávja. Dokumentációjából ugyanis (véletlenül vagy szándékosan?) kiszivárgott egy felvétel, amely éppen a lebegő tálcát mutatta, de még a Windows 11-ben.

Ez a funkció még a rendszer néhány korai előzetes kiadásában is megjelent, amit többé-kevésbé csak hibaként emlegettek.

Már jövőre

Bár a Microsoft várhatóan már jövőre kiadja a Windows 12-t (szélesebb körben 2025-ben lesz elérhető), hivatalosan még nem erősítette meg a rendszert. Még az sem kizárt, hogy a „Windows 12” helyett más megnevezést fog használni.

Mindeközben az új nagyobb Windows-kiadásoknak háromévente új ütemterv szerint kellene érkezniük. Tehát a „Windows 12” utódjának („Windows 13” formájában) valamikor 2027-ben kellene megjelennie. Hacsak nem változik ismét a stratégia, ami nem lenne újdonság a Microsoft számára.

Ha érdekesnek találta a cikkünket és további részletekre kíváncsi keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata