ChatGPT: mi is ez?

ChatGPT: mi is ez?

Tavaly novemberi indulása óta a ChatGPT rendkívüli siker lett. Az AI program lényegében egy csevegőrobot, amely válaszokat ad az élet legnagyobb és legkisebb kérdéseire.Eegyetemi esszéket, kitalált történeteket, haikusokat és akár álláspályázati leveleket is készíthet. Ezt úgy teszi, hogy az interneten található elképesztő mennyiségű szövegből kiolvasott adatokból merít, humán szakértők gondos útmutatása mellett. 

Tegyen fel kérdést a ChatGPT-nek, ahogy milliók tették az elmúlt hetekben, és a ChatGPT mindent megtesz, hogy válaszoljon. A válaszok magabiztosak és gördülékenyen megírtak, még ha néha látványosan tévesek is.

A program az OpenAI, egy kaliforniai  kutatólaboratórium legújabb változata , és egy korábbi AI-n, a GPT-3-on alapul. A területen nagy nyelvi modellként vagy LLMként ismert mesterséges intelligencia. Több száz milliárd szót táplál könyvek, beszélgetések és webes cikkek formájában. Ezekből statisztikai valószínűségeken alapuló modellt épít fel azokról a szavakról és mondatokról, amelyek hajlamosak követni a korábban megjelent szöveget. Kicsit olyan, mint a prediktív szöveg egy mobiltelefonon. Persze nagymértékben fel van méretezve, lehetővé téve, hogy egyetlen szavak helyett teljes válaszokat adjon.

Az eredmény Elon Musk szerint „ijesztően jó”, ahogyan azt sok korai felhasználó is megjegyezte. Köztük főiskolai hallgatók, akik megmentőnek tartják a késői feladatok miatt – tanúsítani fogják. Ezenkívül nehezebb megrontani, mint a korábbi chatbotokat. A régebbi chatbotokkal ellentétben a ChatGPT-t úgy alakították ki, hogy visszautasítsa a nem megfelelő kérdéseket. Ezáltal elkerülje, hogy olyan kérdésekre adjon választ, amelyekre nem kapott kiképzést. Például a ChatGPT semmit sem tud a 2021 utáni világban, mivel adatait azóta sem frissítették. A ChatGPT nem tudja kezelni az igazságot, így még ha a válaszok gördülékenyek és hihetőek, nincs garancia a helyességre.

A ChatGPT igazából nem egy új megoldás csupán a megvalósítás sokkal komplexebb és felfoghatatlan sok adathoz kapott hozzáférést. Ennek köszönhetően sokkal precízebben tudja elvégezni a feladatot, mint a korábbi ChatBot alkalmazások.

Ha a téma felkeltette az érdeklődését vagy további kérdésük lenne a témával kapcsolatban keresse a DetCom szakértőit a “Kapcsolat” linkre kattintva, vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

Tisztelettel,

DetCom csapata