Miért fontos az adatmentés?

Miért fontos az adatmentés?

Nagyon sok ügyfélnél találkozunk azzal a problémával, hogy nem alkalmaznak mentést az adataik tárolásánál. Ez azért probléma, mert ha meghibásodik az adattároló, akkor minden adatukat levesztik. (Persze léteznek erre specializálódott cégek, akik ilyen adatok visszaállításával foglalkoznak, de ennek óriási a költsége, és egyáltalán nem garantált a teljes adatvisszanyerés)

Gyakori probléma az is, hogy a helyi informatikus beállított valamilyen szintű adatmentést, de azt nem figyelte, nem ellenőrizte és a mentések jó ideje nem történnek meg. Feltehetjük azt a kérdést, hogy mikor és hogyan kell ellenőrizni a mentéseinket. Akkor tudhatjuk biztonságban az adatainkat, ha a mentéseink sikerességét minden nap ellenőrizzük.

Erre több lehetőség is van.

  1. Be kell állítani a mentést, és ha nem történik meg, akkor a mentő rendszer küldjön saját maga értesítést a mentés sikertelenségéről. Ez részben jó de nem elegendő megoldás.
  2. Másik opció, hogy magát a mentést végző egységet, vagy rendszert is monitorozzuk. (A DetCom rendszereinek monitorozására Nagios-t használunk felhőből), Ez a megoldás kiküszöböli az első opció azon problémáját, hogy ha a mentési rendszer megáll, akkor nem tud értesítést küldeni, és a mentés hiányáról sem.

Egyszerű megoldás nem létezik. Együtt kell alkalmazni, monitorozni a mentések lefutását, fájlok megérkezését (melyet mi saját fejlesztésű rendszerünkkel végünk).

Ha segítségre van szüksége, vagy csak információt szeretne a lehetőségekről keressenek bátran a “Kapcsolat” linkre kattintva vagy az elérhetőségeink bármelyikén.

DetCom csapata